Att träna och kommunicera med sin häst kan alla lära sig!
Vi tränar hästarna dvs påverkar deras beteenden så fort vi är i deras närhet, ofta är vi dock omedvetna om hur vi påverkar dom och vilka beteenden vi förstärker. Detta kan ibland leda till att vi "plötsligt" står där med en häst som gör massa olika saker vi ej bett om/vill ha eller rent av visar farliga beteenden.
Så vad är det som händer? Jo hästar är fantastiska djur som är mycket känsliga och de kommunicerar med varandra och oss hela tiden. Detta gör de med intention och fokus dvs energier samt kroppsspråk och tryck. Små signaler som för oss är mycket lätta att missa! Om vi lär oss att läsa av hästens kroppsspråk så vi blir bättre på att tyda vad de försöker förmedla kan vi med tiden också själva bli duktiga på att använda vårt kroppsspråk så vi med små signaler kan påverka deras beteenden. Om vi som hästarna blir bra på att vara i nuet ( det gäller att inte stå och fundera på vad du ska laga till middag när du umgås med din häst ;)) samt använda stark intention, fokus och lär oss att använda olika energinivåer i våran kropp finns det obegränsade möjligheter att få en finstämd kommunikation med små signaler. Vi måste dock veta vad vi vill ha för beteenden av vår häst för att sedan fundera ut vad vår häst motiveras av så vi kan förstärka de beteenden vi vill ha mer av.
Om vi:- Klarar av att släppa allt annat och vara i nuet
-
Utrustar oss med en stor portion tålamod
- Är beredda att ge hästen den tid som krävs
- Är duktiga på att bryta ner den rörelse/det beteende vi vill uppnå i små bitar för att sedan pussla ihop
- Tränar upp våran timing
- Har en bra känsla för tryck och eftergift
- Inser vikten av att vara konsekventa
- Förstår att det är konsekvensen av ett beteende som avgör om beteendet kommer minska eller öka.
- Vågar prova att jobba med positiv förstärkning!
Är det endast fantasin som sätter stopp för vad vi kan uppnå tillsammans med våra hästar!
Personligen använder jag mig oftast av en kombination av både negativ förstärkning (tryck och eftergift) och positiv förstärkning ( t ex godis eller kli ) vid inlärning. Vi människor samt hästarna är alla olika individer och givetvis måste träningen anpassas efter vad som fungerar för just denna människa och häst. Finns inte rätt eller fel sätt att träna häst på, det finns bara det som är rätt för dig och det som är rätt för mig. Jag tycker inte det handlar om de olika inriktningar och discipliner som finns heller, bra hästträning är bra hästträning, dålig hästträning är dålig hästträning helt enkelt! Oavsett om vi pratar om klickerträning, nh-träning, hoppning, western, akademisk ridkonst, dressyr eller annat. Det viktigaste är att det sätt vi väljer att träna på känns rätt för en själv och vi har roligt tillsammans med vår häst på vägen mot de mål vi sätter upp. Förhoppningsvis upplever även hästen träningen tillsammans med oss som något positivt!