Vid hästens födsel är det tvärt om dvs hoven har minst diameter nere vid marken men med rörelse/marktryck ska det ändra sig allt eftersom hästen blir äldre. Finns tyvärr fullvuxna hästar som har riktigt deformerade hovar där du finner att de är bredast uppe vid kronranden och smalare nertill, dessa hovar har kraftigt försämrad hovmekanism och är sällan så funktionella de hade kunnat vara med sin rätta hovform.
Som tur är så går det i dom flesta fall att åtgärda eller iallafall ändra till det bättre med rätt förutsättningar. Du hittar en del spännande hovresor om du kikar på Före & Efter.

Hovväggen skall växa i en rak linje rakt ner mot marken runt om hela hoven med en kronrand som från sidan sett är "avslappnad"/hyvsatt rak, kolla bilderna nedan.
Här kommer några bilder som visar icke önskvärd, upptryckt, ansträngd och böjd kronrand ifrån sidan sett. Man vill inte se en hårlinje som går i en båge. Aj!
Ballarna ska vara fylliga, öppna/isär med rak hårlinje sett bakifrån, ej format som ett v!
Här kommer några exempel på fina öppna hovar med mjukt rundade hovbrosk där hårlinjen/kronranden är i en rak linje baktill.
Hovbrosken (ovanför ballarna) bör vara mjukt rundade, ej ihopklämda eller kännas som stående fladdrande tunna vingar.
Exempel på hovar med ihopklämda ballar och hovbrosk där hårlinjen/kronranden bildar ett tydligt V (upp och ner vänt V eller om du lättare ser det som ett A utan mittenstrecket). AJ!!!

Sulan är mer eller mindre skålad ner mot strålen beroende på ras, hovtyp och storlek på häst. På de hästar som går utan järnskor och som har funktionella barfotahovar finner du på en upplyft hov en skålning även ifrån sidan. Här ser du skålade hovar i olika vinklar.

Underifrån bör hovarna ha tjock stark hovvägg runt hela hoven, framhovar är runda i formen och bakhovar lite mer

ovala/spetsiga. Välutvecklad elastisk puta med strålen som en stor bred tjock triangel i hoven med öppen mittstrålfåra utan röta eller svampangrepp är det vi vill se. Strålen bör ta upp ca två tredjedelar av hela hovens längd. Hörnstöden bör vara hyvsatt raka och sluta vid ungefär halva till två tredjedelar av strålens längd.

Nedan ser du en stor variation på funktionella framhovar.

Här kommer ett gäng funktionella bakhovar.

Det finns hårdhovshästar, araber, åsnor, PRE och quarterhästar är exempel på typiska sådana. Sedan har vi mjukhovshästar, där hittar vi bland annat fullbloden och många av våra tyngre hästar som ardenner, tinker och flera andra kallblod.
De olika hovtyperna har sina för och nackdelar. Några problem med hårdhovshästar kan vara att hovarna har en tendens att bli trånga, höga och avlånga med smal sämre fungerade stråle (ofta med svamp eller röta). Har också märkt att dessa hästar lättare får separationer/hålväggar och röta som snabbt klättrar innanför hovväggen vid icke helt optimal hovform och avsaknad av rätt förutsättningar. Fördelarna är att de har fantastiskt stark, tjock hovvägg och ofta mkt väl skålade hovar med tjock fin sula.

Såhär vill du INTE att strålarna på häst ska se ut. Djup strålröta upp emellan ballarna gör ont! Det leder till att hästen ej vågar landa på trakten och börjar tålanda vilket de inte ska göra. Följderna blir dessvärre ännu mer obalans i hoven då den ej används som den är tänk att göra. Behandla strålrötan!
Mjukhovshästar har dessvärre hovar som gärna flyter ut och förlorar då sin skålning så de blir mer platta undertill. Om man låter dessa hovar flyta ut kan det resultera i hovväggen också får sprickor på utsidan. Fördelarna är att de ofta har bättre fungerade hovmekanism med mycket mer välfungerade sunda strålar utan röta eller svamp.
På bilden nedan ( ur boken Ett Sunt Hästliv ) ser ni tydlig dessa två mkt olika hovtyper, att komma ihåg är att det finns otroligt många olika variationer av sunda funktionella hovar inom de båda kategorierna.

Alla funktionella barfotahovar ska lämna fina hovavtryck där strålen tydligt syns i marken på alla olika underlag, hårda som mjuka.

Hoppas att det du läst på denna sida fått dig nyfiken och intresserad så att du springer ut till stallet och kollar in hovarna på din häst. Hur funktionella är dom? Nu när du har lite mer kött på benen och ser på hovar med nya ögon kan du förhoppningsvis i god tid upptäcka om något avviker ifrån de önskade grundformer och kännetecken du vill se i funktionella hovar. Du kan då förhindra eventuella problem som är på väg att ske med din häst hovar. Visa intresse, fråga och diskutera med din hovvårdare/hovslagare för det är ju faktiskt så att ordspråket "utan hovar ingen häst" stämmer bra. Väl fungerade hovar är en mkt viktig pusselbit för att din häst ska må bra. Är otroligt många faktorer som spelar in i hur bra hovar din häst har möjlighet att få. Allt påverkar! Foder, miljö, underlag, hygien, rörelse/motion, ridningen/ryttaren, andra kroppsliga problem hos hästen och så sättet hovarna verkas på såklart. Nu hoppas jag att du blir den hovnörd du behöver vara för att få en häst med presterande barfotahovar. Lycka till på er hovresa mot sunda funktionella hovar!

Om du vill veta hur din hästs hovar INTE bör se ut så ta en titt nedan. Här kommer ett gäng bilder på icke optimalt fungerande hovar med alla möjliga obalanser, fel och brister.

Alla bilder är tagna av mig på mina kunders hästar och får ej användas utan min tillåtelse.